Llenties de l'àvia



És una llentia de petit diàmetre, color de la coberta marró amb puntaduràs en negre, color del cotilèdon groc, molt mantegosa i fins al paladar. Es conrea, com el seu nom indica, en Terra de Campos, una comarca de planes esquenudes que s'estén per les províncies de Lleó, Palència, Valladolid i Zamora. La qualitat d'aquesta llentia està reconeguda en l'àmbit europeu sota la figura de qualitat.


Ingredients:

  • 500 g de Llenties Terra de Campos.
  • 400 g de Costella de porc a trossos.
  • 1 Botifarra.
  • 1 Xoriço fumat.
  • Un tros de cansalada viada.
  • ½ Pebrot vermell.
  • 1 Pebrot verd.
  • 1 Ceba.
  • 10 Cullerades soperes de tomàquet triturat.
  • 2 Pastanagues.
  • Sal.
  • Pebre negre.
  • Oli d'oliva.


Preparació:

  1. Per a començar, posarem a escalfar en una cassola, la sal i un doll d'oli d'oliva. Una vegada calenta fregirem els trossos de costella. Quan estiguin ben daurats, els traiem i reservem.
  2. En el mateix oli, saltarem el ½ pebrot vermell, el pebrot verd i la ceba. La verdura la tallarem a trossos grans perquè després ho triturarem tot. Si el pebrot vermell és petit, podem posar un de sencer. Posem una mica de pebre negre i ofeguem.
  3. Una vegada estigui ben ofegat afegirem les 10 cullerades del tomàquet triturat i deixarem que es redueixi. Una vegada ja aquest reduït i fet, afegirem una mica de brou de pollastre o de verdures. Amb l'ajuda d'un túrmix ho triturarem tot molt bé.
  4. (Com a casa no solem tenir brou preparat, podem posar aigua i una pastilla de brou concentrat).
  5. Ara que està tot ben triturat, afegirem el xoriço a rodanxes, la cansalada viada tallada a trossos i la botifarra li llevem la pell i també tallada a rodanxes. També posarem les dues pastanagues, pelades i tallades en rodanxes. 
  6. Agafem les llenties i les posem en un colador i li passarem una aigua, per a assegurar-nos que no quedin impureses.
  7. (Aquesta llentia és molt petita i no fa falta que les posem en remull el dia abans).
  8. Una vegada que li hem passat l'aigua, les vam afegir a la cassola i acabem de cobrir amb brou. Posarem el doble del volum que tinguem amb els ingredients. Les posarem a coure i una vegada arrencada el bulliment les posarem a un foc suau i deixarem que es vagin fent durant una hora més o menys.
  9. Una vegada estiguin, les provem de sal i les deixarem durant uns 15 minuts al fet que reposin i ja estaran llestes per a menjar.
  10. En aquesta ocasió les hem cuit durant una hora i cinc minuts i una vegada parat el foc de la vitro, les podem deixar 15 minuts damunt de la vitro amb l'olla tapada.
Pas a pas:







¿Vols dir hola?